9 Kasım 2011 Çarşamba

LightSquared Tehlikesi

Lightsquared; Amerika'da 4G kablosuz geniş alan internet sağlayıcısı bir şirket olup, son projesinde birbirine bağlı güçlü yer istasyonlarını uyduları ile entegre etmek üzerine çalışmaktadır. Bütün eski haberleşme altyapısını kendine entegre edecek bu sistemin GPS'e büyük tehlike oluşturduğu iddia edilmektedir.



Lightsquared,1525-1559 MHz spektrumunu kullanmakta ve yer istasyonları oldukça güçlü sinyaller gönderebilmektedir. GPS frekansından sadece 26 MHz uzakta olan bu yayınlar, aşırıcı güç (overpower) durumlarında kolaylıkla GPS frekansına karışabildiği kanıtlanmıştır (overlap). FCC (Federal Communications Commission) çalışmalarında, Lightsquare'in 70 dB'lik sinyallerinin bazı durumlarda GPS'in tipik -130 dB'lik uzay sinyallerine kolaylıkla karışabileceğini göstermiştir.




Aşağıdaki grafikte; GPS'in spektrumunun sivil kullanımı (L1 C/A) 1559 MHz'in yeterli seviyede ayrı görülse de, mavi renkte olan askeri P(Y) sinyalleri Lightsquared'e çok yakındır ve P(Y)'nin GPS operasyonunda çok büyük önemi vardır. GPS savunucularının en çok kızdığı noktalardan biri de bunun ilk tasarımda Lightsquared tarafından nasıl görmezden gelindiğidir (Kazara olabilecek frekans aşımları harici...). Çünkü bu P(Y) askeri kodunun yeni havacılık GPS sistemlerinde kullanıma açılması planlanıyordu (NextGen, WAAS, GBAW vb.)



FCC tarafından şart koşularak kurulan "Lightsquared ve GPS Çalışma Grubu" için Lightsquare tarafından milyonlarca dolar kaynak ayrılmış ve ayrıca Lightsquared çeşitli GPS araştırmalarına sponsor olarak bu sorunu çözmek için girişimlerde bulunmuştur. Ayrıca, GPS alıcılarında yapılacak değişikliklerle Lightsquared sinyallerinin filtrelenebileceği duyurulmuştur. Piyasadaki GPS alıcılarının çoğunun Lightsquare krizi öncesi tasarlandığı düşünüldüğünde, hali hazırdaki vericilerin yaklaşık %80'ninin değişmesi gerektiği belirtilmektedir.

Lightsquared ve GPS arasındaki savaşın daha süreceği açık. Lightsquare'in 260 milyon insana kablosuz internet sağlama iddiasının üzerinden, GPS'in havacılıkta insan hayatı için ne kadar kritik olarak kullanılacağını kanıtlayarak  (Hassas yaklaşma, navigasyon) gelinebilir. GPS bir yön bulma aleti değil, ana navigasyon ve iniş desteği olacaktır. Kamuoyuna ve otoritelere bunu anlatmak gerekir...


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder