25 Ağustos 2011 Perşembe

Elektromanyetik Karışma; Gizli Katil.

                       
Aşağıdaki linkte anlatılan kazaların hepsi bir bilim kurgu filmi senaryosu gibi görülse de ilginç noktalara değinilmiş. Electromagnetic Interference (EMI) doğal (Güneş patlamaları, atmosferik deşarj) veya doğal olmayan (baz istasyonları, elektrik hatları) kaynakların yarattığı elektrik alanlardır. Diğer cihazların frekanslarında yayın yaptıklarında çalışmalarını aksatabilir veya engelleyebilirler. Uçakta açık unutulan cep telefonlarının veya alçak irtifalarda baz istasyonlarının yol açtığı FAA'e rapor edilmiş birçok olay  bulunmaktadır. 

"O. Uygunol, S. Durduran. GSM Baz İstasyonlarında Elektromanyetik Kirlilik Haritalarının Coğrafi Bilgi Sistemi yardımıyla Oluşturulması. 12. Türkiye Harita Bilimsel ve Teknik Kurultayı 11-15 Mayıs  2009 , Ankara" çalışmasında da belirtildiği üzere Türkiye'de baz istasyonlarına izin verilen "Elektrik Alan Değeri" uluslararası standartların üzerinde. Özellikle 3G ile verici gücünün arttırılması ve GSM şirketlerinin ortak istasyonlar yerine rekabet adına ayrı ayrı baz istasyonları kurması İstanbul'un bu konuda araştırılmasını gerektirmektedir. 

Ya da bu konuyu araştırmak için ilk EMI'ye bağlı uçak kazasını da bekleyebiliriz.. Her zaman yaptığımız gibi...

1 yorum:

  1. Hatta artık baz istasyonu yasağını delmek için çatıya konan baz istasyonlarına baca süsü veriyorlar. Dikkatsiz gözler için tıpkı bir bacaya bezeyen bu istasyonlar, apartmanın yöneticisine ekstra gelir sağlarken, çevreye ölüm saçıyor.

    YanıtlaSil