28 Ağustos 2011 Pazar

İHA'lar Hava Trafiğine Dahil Ediliyor


                                

Geliştirildikleri ilk yıllardan beri özel gözlem görevleri veya askeri amaçlarla sadece belli bölgelerde ve atanmış yüksekliklerde kullanıldıkları için İnsansız Hava Araçları (İHA) diğer ticari hava trafiği için bir tehdit değildi. Ancak, İHA'lar artık uygulanma alanları ve kabiliyetleri açısından Hafif (Light) sınıfta bir uçakla aynı kabul edilmektedir.

Bir askeri görev sırasında, Bağdat Havalimanı'nı kullanmak zorunda kalan bir İHA'nın aynı pistteki ticari trafikle sorun yaşaması üzerine bir çalışma başlatıldı. Kullanım sahası artan ve artık daha yüksek irtifalara çıkabilen İHA'ların bütün uçakların uyması gereken seyrüsefer standartları olan RNAV (Area Navigation) ve RNP'ye (Required Navigational Performance) adapte edilmesi için testler başlatıldı.

İHA'ların yeni nesil hava trafik kontrol sistemi ADS-B (Automatic Dependent Survelliance) ve TCAS (Traffic Collision Avoidance System) gibi kabiliyetlere de sahip olacak ve yakın zamanda terminal bölgelerde hava trafik kontrolüne geçecekler.

1 yorum:

  1. Şu İHA yeni bir karşılık bulsunlar bunu hiç sevmiyorum "İhlas Haber Ajansı" gibi :(

    YanıtlaSil